Om seglarskolan

 Seglarskolan – kunskap och erfarenhet om sjön, båten och segling

I Grisslehamn finns utmärkta förutsättningar för att utbilda barn och ungdomar i konsten att segla. Orne-och Singöfjärdarna ligger skyddade inomskärs med stora ytor att segla på och många skär och holmar att göra strandhugg vid.
 

För GMSS är det viktigt att ta ansvar för att seglingskonstens kunskaper erbjuds till de som kommande årtionden kommer att vara de som styr båtar i våra fina vatten. En viktig del är att ha god utbildning i sjömanskap, sjövett och båtvett. Våra instruktörer är erfarna och utbildade för detta ändamål och entusiastiska att dela med sig av sina kunskaper och finns alltid till hands i följebåtar. Seglarskolan är certifierad av Svenska seglarförbundet.


Seglarskolan har kurser varje sommar

Från slutet juni till början augusti har GMSS seglarskola sex till sju kursveckor för barn, ungdomar och vuxna som vill lära sig att umgås med andra på sjön och att segla jolle. Kurserna för barn och ungdomar finns på tre nivåer. För vuxna finns en grundkurs, vi kan erbjuda specialkomponerade privatkurser och för företag kan vi erbjuda segling som en del av personal- och grupputveckling vid för-och eftersäsong.

Grundkursen 8 -14 år 

I grundkursen använder vi både den klassiska enmansjollen Optimist och Topaz Taz, som med försegel seglas av 2 elever. Grundkursen vänder sig till barn från 9 års ålder. De bör ha gått ut andra klass. Det går att börja i grundkursen ända upp till 14-årsåldern. För att det ska vara en kul upplevelse är det viktigt att känna trygghet vid vatten. Simkunnighet är förstås en självklarhet men man ska heller inte vara rädd för att bli blöt eller för att hamna i vattnet. Jollarna kan välta och en viktig del i undervisningen är hur man vänder runt en jolle, tar sig upp i den och seglar vidare. Man kan med fördel gå kursen flera år. Det gäller i synnerhet om man börjar segla Optimist vid 9-årsåldern. Eller om man inte seglar mycket vid sidan av GMSS seglarskola. I grundkursen vill vi ge grundläggande segel-, båt- och sjövana med mycket glädje, säkerhet, lek och kunskap som viktiga byggstenar. I korthet, vi lär ut grunderna i segling och båtvett och ser samtidigt till att deltagarna också har kul.



Tvåkrona är den jolle som används i fortsättningskursen.

Fortsättningskursen 12-19 år 

I fortsättningskursen använder vi en större jolle – Tvåkronan. Det är också en centerbordsjolle. Till skillnad från Optimisten har Tvåkronan även ett försegel. Den seglas av två till tre deltagare beroende på ålder och vana. Fortsättningskursen kan man gå från 12 års ålder. Den vänder sig till de som har gått Grundkursen två eller fler gånger och även till de som seglar mycket jolle utanför seglarskolan eller har motsvarande kunskaper från annan seglarskola. Det är viktigt att en deltagare på egen hand kan hantera och segla en Optimist eller annan jolle av motsvarande storlek för att kunna ta steget till en Tvåkrona. Förutom seglingssätten och trimning av båten ingår grundläggande undervisning i att läsa och tolka sjökort, om väjningsregler på sjön liksom navigering. Vi lämnar Grisslehamn och ger oss ut på längre seglingar.


Träningssegling på Ornefjärden.

Ambitionen - säkra och kunniga seglare

I varje kurs finns en huvudledare och 1-3 hjälpledare (beroende på antalet deltagare i kursen). De är utbildade instruktörer och de använder säkra följebåtar för att hela tiden kunna vara nära eleverna och instruera, korrigera och uppmuntra. GMSS lägger stor vikt vid säkerheten inom Seglarskolans verksamhet. Våra kurser har därför undervisning i båtvett och gott sjömanskap som naturliga inslag.
 

Grön kappseglingskurs från 13 år

Att tävla i segling är det bästa sättet att lära sig att bli en bra seglare, vare sig man vill kappsegla eller fritidssegla. Efter fortsättningskursen kan man utveckla sina seglingskunskaper i en grön kappseglingskurs. Där får man lära sig grunderna i kappseglingens strategi och taktik och träna sina färdigheter i den grundläggande seglingskunskap som man lärt sig under tidigare kurser. Kursen ger en erfarenhet i hur det är att tävla i segling; hur man kan slå och gippa även i lite mer vind, hur man seglar och manövrerar med spinnaker, hantera de olika segelsätten i olika vindar och lära sig mer om starter, bansegling, trimning mm. Man lär sig också grunderna i kappseglingsregler på grön/nybörjarnivå.

Mål:

Efter genomförd grön kappseglingskurs ska deltagarna

  • Utvecklat sina tidigare seglingskunskaper
  • Ha fått erfarenhet av spinnakersegling
  • Förstå grunderna för strategi och taktik
  • Ha lärt sig de grundläggande kappseglingsreglerna
  • Ha kunskaper motsvarande SSFs seglarmärke i guld.


Vuxensegling från 18 år

Många skulle vilja lära sig segla även i vuxen ålder, eller uppdatera seglingskunskaper man inte praktiserat på länge. Denna kurs vänder sig till vuxna som, under en intensivkurs över en helg, får lära sig grunderna för segling i teori och praktik. Man behöver inte kunna segla för att gå kursen, dvs. den kräver inga förkunskaper. Tillsammans med erfarna instruktörer och andra nybörjare eller personer som vill uppdatera gamla kunskaper bjuder kursen på en innehållsrik upplevelse i härlig skärgårdsmiljö. 

Privatkurser

Seglarskolan kan också erbjuda privatkurser i mån av tid och tillgång till ledare och utrustning. 

 

Praktisk information om Seglarskolans kurser

För kursschema, kursavgifter, anmälan, deltagarlistor och annan information, klicka på Kurser. Där finns mer information samt elektroniskt anmälningsformulär. Kurserna för barn och ungdomar startar på måndagar och avslutas fredagar. Tiden är 9.30-16.00 för grundkurserna och 9-15.30 för fortsättningskurserna varje dag. Om vädret tillåter tar gruppen lunchpaus på någon ö eller strand. Är vädret för blåsigt stannar gruppen kvar i klubbhuset och har inomhusaktiviteter. Vuxenkurserna startar på fredagar kl 17 och avslutas söndag 16. Övriga kurser enligt överenskommelse.

Klicka HÄR för att anmäla dig till en kurs.

Kontakt: seglarskolan@gmss.nu