Grisslehamn

Välkommen till Grisslehamn - Roslagens pärla vid Ålands hav

Historia
Grisslehamn, vår hemmahamn, är känt för sin rika kulturella historia. Här har kända konstnärer och författare som Vilhelm Moberg och Albert Engström levt och verkat. I Grisslehamn kan man besöka det hus som Albert Engström bodde i om somrarna, hans ateljé och det fina Albert Engström muséet. I anslutning till muséet finns ett trevligt trädgårdscafé och vid ateljén ligger det en fantastisk liten sandstrand.

Grisslehamn var porten mot Finland och Ryssland och härifrån utgick postbåtarna till och från Finland. Sommaren 2006 firades 250-årsjubiléet för Byn som kom med posten. Postrodden i mitten av juni är alltid sevärd från land eller till sjöss.

 

Grisslehamn idag
Längst in i Västra hamnen vid den gamla ångbåtsbryggan (där Svarta Rudolf, Arvid Ljungqvist, dansade och log) ligger GMSS klubbhus med seglarskola och gästhamn som har plats för ett 15-tal båtar med möjlighet till eluttag, toaletter och dusch. Här finns även restaurang Ångbåtsbryggan och Kaffe-Bryggan där du kan njuta av såväl god mat och dryck som en härlig utsikt över viken med fantastiska solnedgångar. I vårt hus finns även ett konstnärscentrum med försäljning av konsthantverk.
 

I den Västra hamnen ligger även Grisslehamns Marina med gästhamn, camping, butik samt sjömack, toaletter duschar och toatömning. Inom marinaområdet finns även ett fullt utrustat båtvarv, samt restaurang och minigolfbana. På lördagar under somrarna hålls det loppis här.


På gångavstånd från Västra hamnen finns en välsorterad ICA butik med generösa öppettider, post och grill. I centrum av byn finner du även en restaurang, café, boklåda, konstutställning, en charmig liten inredningsbutik och pizzeria. Det finns två pensionat som erbjuder logi i byn. Ovanför Ica på en kort promenads avstånd finner du byns Dansbana där den traditionella midsommarfesten hålls av Intresseföreningen. Strax intill har vi ett utegym, boulbana, fotbollsplan mm som Sportklubben sköter. Tennisklubbens tennisbana och padel finner du strax bredvid hotellet.
I Fiskehamnen på den östra sidan mot Ålands hav finns en fiskehamn där charmiga fiskebåtar ligger när de inte är ute till havs.


Här finns ytterligare en gästhamn för lite större båtar. I hamnområdet finns fiskaffär som säljer färsk fisk från ortens yrkesfiskare och andra delikatesser och en restaurang som har fisksoppa som specialitet.
Strax intill står vårt fina kapell och lyser upp, placerad alldeles intill vår lilla sjö Lill sjön. Där intill finner du även Intresseföreningens gamla Brandstation som de brukar ha visning i med intressant historia över Grisslehamn.

Från färjeterminalen i Östra hamnen avgår Eckerö Linjens färja två gånger dagligen till Eckerö på Åland.

Ovanför terminalbyggnaden syns det pampiga Hotell Havsbaden med spaanläggning och härlig restaurang och vid terminalen ligger Edblads butik och en liten bod med skärgårdshantverk.